För korta gardiner

Idag är de tjugondedag Knut. Nu är julen (äntligen) slut. Och granen har nog de flesta kastat ut nu.

Den är oftast som mest underbar innan den har börjat. Julen.

Själva tanken på den. På allt som är mysigt, gott, doftande och harmoniskt.

Men den är sällan så himlasmäktande i verkligheten, som den borde vara med tanke på vad det är för en högtid vi egentligen firar. Julen. Till minne av Jesu födelse och Guds inkarnation hos sin älskade mänsklighet…

Eller?

Ja, “stress och krav och en överkonsumering av inslagspapper”, kan vara en annan beskrivning av samma företeelse.

Men min julhelg blev bra på det stora hela. Jag är nöjd. Den var inte så rödpyntad i år som den brukar vara. Det var mer grönt, naturfärgat och mässing. Väldigt behagligt faktiskt. Men ett och annat rött inslag vart det ju förståss. Det kändes nödvändigt.

Julen ÄR röd. Åtminstone för mig. Även om jag undrat många gånger vem som kom på det?

Att plocka undan husets alla spår av jul kan vara ett ganska stort ståhej det också. För hjälp vad grejer man plockat fram! Nu kommer ögonblicket då man ska få ner allt i rätt låda. Ställa det i rätt ordning i förrådet så man får fram det i rätt ordning till nästa gång. Adventsgrejer först och tomtar sist, och så vidare, ja ni fattar. Och så ska man helst inte glömma nån liten ängel på nån hylla när man stängt alla lådor.

Nästa grej är ju att det sedan blir ganska tomt i de  hyllor och fönster där allting varit. Det blir kalt, liksom. 

Julen blir ju lätt lite överdådig om man inte passar sig och det visar sig oftast i dess motsats månaden efter. På alla plan. Och när man ska ställa fram annan inredning i januari,  vilka grejor ska man ta då? Vilka färger? 

Det är ju inte höst. Men heller inte vår. Det är bara ett slags tråkigt mellanläge, både utomhus och inomhus. Och hur inreder man då? 

(De flesta har säkert inga såna bekymmer alls med de här grejerna, men det har jag. Trots att det är praktäkta i-landsproblem. Haha!)

Det vore egentligen bättre om den där sången var sann, att “nu är det jul igen och  julen varar intill till påska”… Då skulle man ju slippa alla dessa inredningsbekymmer! Men/och för att krångla till det…eftersom de flesta numera börjar inreda med julsaker redan i oktober/november så är det ju inte konstigt de har tröttnat på julen redan innan de som firar en mer “traditionell jul” och inte pyntar förrän 23/12 sätter igång. De sistnämnda vill ju ha kvar sitt så länge som möjligt, så det blir det ju inte lätt att göra alla nöjda😂

Dessutom firar ju inte alla jul. Även om man lätt får för sig det när man lyssnar på teve, läser reklam och tittar på kvadratmeter efter kvadratmeter av julsaker i butikerna, som reas ut redan innan julafton kommit.

Men så mindes jag… Jag fick ju ett par dovblå gardiner av min syster för en tid sen. Det skulle ju bli perfekt!

Plötsligt hade jag planen klar!  Jag visste precis hur jag ville ha det med färger och mattor och dukar!  Jag fick värsta inspirationen och började städa och fixa, äta pepparkaksrester och dammsuga granbarr för allt vad jag var värd.

Och så, utan att putsa fönstren (kan ni tänka er så slarvig jag är va?) , så satte jag upp de fina släta dovblå panelgardinerna…

Som visade sig vara

25 cm 

För

Korta

Utan  nån vidare sömnsmån. Utan möjlighet att förlängas

Jodå. Det blir inte alltid som man tänkt sig. 

Ja det var inte sant, nej, det var inte sant. För där emellan kommer fasta’…” 🎶🎵

Jag tänkte ett varv till. Satte snabbt gardinerna i rummet bredvid. Ställde soffan framför. Och ett litet bord. Så nu är det nog ingen som ser hur korta de är😂

Och resten blev ganska bra.

Jag sitter här i mitt nystädade rum nu och värmer fötterna i ett skållhett fotbad.

Känner mig faktiskt ganska nöjd.

Och tiden går ju förresten så fort. Vips så är det påsk iallafall. Och då kan jag ju ändå inte ha blåa gardiner! 

För påsken är ju gul😄

Och vem i hela världen har egentligen hittat på det?!?

(Ps! På övre bilden ser ni ett annat användningsområde för gamla gardiner. Tre panellängder fick tjäna som bordduk på julafton😉)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s